Reducerea spargerilor cu 90%

REDUCEREA SPARGERILOR CU 90%?
Da! Este posibil!
Cea mai mare amenintare a sigurantei caselor si a micilor afaceri o reprezinta spargerile – intrarile prin efractie intr-o cladire pentru a fura. Spargerile sunt in crestere (au crescut in mod constant proportional cu ritmul constructiilor si intr-un procent si mai ridicat in ultima perioada din cauza Pandemiei) si pericolul mare este ca autorii lor sunt greu de depistat. Proprietarii caselor si intreprinzatorii care nu iau masuri de siguranta, invita practic spargatorii sa fure. Unele case si afaceri sunt mai expuse spargerilor decat altele prin natura stocurilor pe care le detin, amplasare sau amenajare tehnica.
Cel mai important instrument de lupta impotriva spargerilor il reprezinta mijloacele fizice de prevenire a intrarilor prin efractie.
Exista patru elemente cheie care determina gradul de siguranta fizica: incuietorile; sistemele de alarma si supraveghere video; iluminatul adecvat si seifurile.
Incuietorile. Toate usile, geamurile si celelalte intrari trebuie asigurate cu incuietori care nu pot fi distruse sau deteriorate facil, trebuind instalate de un profesionist. Este recomandat ca acestea sa fie schimbate periodic. Mentinerea controlului asupra cheilor este un alt element esential al sigurantei fizice. Incuietorile sunt inutile, daca cheile au ajuns pe maini neautorizate.
Sistemele de alarma si de supraveghere video. In selectarea sistemelor de securitate trebuie apelat la o firma de specialitate. De asemenea, trebuie avuta in vedere capacitatea de a-l instala, de a-l garanta si de a efectua mentenanta periodica (atat cea preventiva cat si cea corectiva). Vom trata sistemul de supraveghere video, mai pe larg, intr-un alt articol!
Iluminatul adecvat. O buna iluminare atat interioara cat si exterioara poate fi un bun obstacol in calea spargatorilor. Majoritatea spargatorilor actioneaza noaptea, cand pot opera in intuneric pentru a nu fi observati. Reflectoarele pot fi folosite pentru iluminatul exterior deoarece pot fi concentrate asupra intrarilor sau aleilor. Lampile cu leduri pot fi folosite pentru iluminatul parcarilor. De asemenea, exista dispozitive de iluminat, care pot fi programate pe timp de noapte, care imita functionarea televizoarelor, lasand impresia ca este cineva acasa, care urmareste programele preferate.
Seifurile. O persoana precauta nu pastreaza numerarul la sediul firmei, ci il depoziteaza la banca. Cei mai multi intreprinzatori au nevoie de un seif pentru a pastra hartii importante, documente, numerar si alte valori deosebite, deoarece lacatele si fisetele nu le protejeaza in mod satisfacator. Seifurile pot fi de doua feluri: antiincendii si antispargeri. Cele dintai pot sa nu fie obstacole pentru spargatori. Celelalte sunt mai bine amplasate.
Concluzii: Atat incuietorile cat si seifurile sunt costisitoare si in acelasi timp sunt ca o invitatie pentru infractori si nu au o influenta deosebita din punct de vedere preventiv. Statistic vorbind, sistemele de alarma si de supraveghere video precum si iluminatul adecvat, au inainte de toate un important rol preventiv!
Sistemul de supraveghere video.
In urma statisticilor, a reiesit ca majoritatea infractorilor (in proportie mai mare de 90%), inainte de a intra prin efractie intr-o locuinta, urmaresc ca aceasta sa nu aibe sistem de alarma si sistem de supraveghere video (in special pentru a nu fi recunoscuti).
Un sistem de supraveghere video, pentru a fi eficient, trebuie sa indeplineasca cel putin urmatoarele cerinte:
– sa acopere toate laturile cladirii si intrarile acesteia (inclusiv ferestrele);
– sa fie vizibile (pentru a preveni) dar sa nu fie usor accesibile;
– sa aibe pus la loc vizibil insemnul prin care se avertizeaza ca locatia este supravegheata video (pentru a preveni)
– sa fie INSTALATA DE O FIRMA SPECIALIZATA SI AUTORIZATA. Trebuie luate in calcul: garantia, functionalitatea, mentenanta etc.
– sa fie de o calitate superioara (peste medie – )

1. Cele mai multe furturi din locuință se comit profitând de ușa de acces neasigurată cu sistemul de închidere. Când vă aflați în locuință, asigurați ușa cu sistemul de siguranță deoarece hoții profită de această neatenție și sustrag din hol bunurile pe care le găsesc la îndemână.
2. Ușa de acces în locuință trebuie să fie solidă și prevăzută cu cel puțin două încuietori cu sisteme și chei diferite, lanț de siguranță și vizor. Sistemele de siguranță performante reduc considerabil riscul evenimentelor neplăcute.
3. Când lipsiți o perioadă mai îndelungată, rugați un vecin să vă ridice corespondența din cutia poștală sau eventualele facturi prinse în ușă, să supravegheze perimetrul locuintei.
4. Întrebati persoanele necunoscute care se află în imobilul în care locuiți, pe cine caută. Este o metodă extrem de eficace de descurajare a hoților din locuințe.
5. Asigurați un iluminat corespunzător pe casa scărilor.
6. Restrictionați accesul în imobil cu un sistem interfon. Acesta devine inutil dacă se permite accesul tuturor persoanelor fără a fi verificată identitatea acestora.
7 .Dacă ați pierdut cheia de la locuință, înlocuiți imediat dispozitivul de închidere. Acest lucru este recomandat și în cazul mutării într-o nouă locuință.
8. Nu păstrați în casă sume importante de bani și nu faceți publice valorile pe care le dețineți. Învățați copiii să nu spună nimănui despre bunurile deținute de familie.
9. Nu permiteți copiilor să deschidă ușa persoanelor necunoscute indiferent de motivele invocate.
10. Dacă la ușa dvs. se prezintă persoane care vând sau solicită cumpărarea unor produse, refuzați-le! Dacă totuși doriți să achiziționati ceva în nici un caz nu le permiteți accesul în locuință.
11. Notați seriile si datele de identificare ale aparaturii electronice și bunurilor de valoare; păstrați evidența acestora într-un loc sigur pentru a putea fi prezentată poliției în eventualitatea unui furt.
12. Cereți să vi se prezinte și verificați cu atenție legitimația persoanelor care îsi declină calități oficiale; rețineți numele acestora și instituția din care fac parte.
13. Nu ramâneți indiferenți la zgomotele suspecte din imobilele vecine. Indiferența noastră poate favoriza acțiunile infractorilor.
14. Dacă banuiți că într-un apartament are loc o spargere, nu ezitați să solicitați intervenția polițiștilor

Echipa MAXDEP

Suna Acum!